SÅ OG LÆRTE: Kommunalsjef Rolf M. Lossius og kultursjef Lena Hope har blokka full med kunnskap etter å ha vært ringside under det nylig avholdte VM på ski i Trondheim.
Terje Næsje
– Vi vil vel ikke akkurat si at vi har dårlig tid. Det er vel heller slik at vi må sørge for at vi ikke ender opp med å få dårlig tid. Det er ikke veldig lenge til 2029.
Kommunalsjef Rolf M. Lossius og kultursjef Lena Hope i Narvik kommune blokka full etter å ha luktet på stadion-atmosfæren og trasket gatelangs i Trondheim under det nylig avsluttede VM på ski, nordiske grener.
Turen til trøndernes hovedstad var for å se og lære. Om fire år er Narvik vertskap for et vel så spektakulært arrangement; VM i alpint.
– Her var det mye å ta med seg. Både det som fungerte veldig bra, og det som kunne vært gjort bedre. Kunnskap om begge deler er like viktig når vi har ambisjon om å utnytte vårt eget VM til å skape maksimalt av verdier for innbyggere og næringslivet, sier de to.
FOLKEFEST: VM på ski i Trondheim ble en gedigen folkefest – uansett vær. Klarer Narvik å gjenskape noe tilsvarende i 2029?
Privat
VM i Narvik i 2029 vil handle om langt mer enn «bare» å vise frem et panorama verden ikke har sett maken til, eller å sørge for at alle øvelsene går så prikkfritt av stabelen som været tillater. Det handler også om at utøvere, tilreisende og publikum fra nært og fjernt, sammen med lokalt næringsliv og egne innbyggere, skal få en så god opplevelse som mulig.
– Narvik kommune har en vertskapsrolle, og den strekker seg langt ut over det å være hyggelig og forekommende. Vi må levere på et bredt spekter av områder; alt fra transport og logistikk, hvordan vi kan bidra til tilstrekkelig overnattingskapasitet, og ikke minst til at folk kan handle, spise, drikke og å ha et toalett å gå på når de ikke er publikummere på arenaen.
– Det er ikke Narvik kommune som skal løse alt dette selv, men vi må være premissgiver, tilrettelegger – og kanskje noen ganger også være leverandør, sier Lossius og Hope.
De to peker på at Narvik kommune skal og må jobbe for næringsetableringer og befolkningsvekst. Det er en nødvendighet, både for å løse de utfordringene som den demografiske utviklingen gir oss med færre yrkesaktive, samt for å sikre finansieringen av av alle de økende velferdsoppgavene vi vil få i årene som kommer.
Her gir VM i 2029 oss en unik mulighet til å skape både nye og varige verdier, samt å gjøre Narvik til en mer attraktiv kommune å bo og leve i.
SKAPE: VM i 2029 er en mulighet til å skape både nye og varige verdier, samt å gjøre Narvik til en mer attraktiv kommune å bo og leve i, sier kommunalsjef Rolf M. Lossius og kultursjef Lena Hope
Terje Næsje
– Selv om Narvik kommune skal være en aktiv tilrettelegger, må næringslivet selv være aktive og ta en rolle nå. Det gjelder både enkeltbedrifter, næringsforeningen og bransjefellesskap.
– Noen er allerede i gang. Det ser vi blant annet med to hotellprosjekter som skal stå ferdig innen VM. Det er kjempebra. Og så er det samtidig ikke slik at alle må tenke stort når det skal forberede seg på et VM på hjemmebane. Det viktigste er nok å tenke kvalitet, fornøyde kunder og lønnsomhet, sier Lossius og Hope.
I forkant av VM i Trondheim ble det mye fokus på økonomi – i negativ forstand. Mye ble langt mer kostbart enn forutsatt; både investering i anlegg og kostnader tilknyttet selve gjennomføringen.
– Vi har fått god innsikt i hvor det er et forbedringspotensial, for å si det sånn. Og det første vi må få slå fast er at vi i Narvik ikke er rigget på samme måte som i Trondheim.
– I Trondheim er kommunen eier av anleggene, og gjorde bevisste valg om å investere i eget etterbruk. Her i Narvik er det Narvikfjellet som skal bygge ut, og de har klare rammer å forholde seg til. Narvik kommune har for flere år siden besluttet et begrenset økonomisk engasjement, og dette kommer ikke til å bli økt.
– Når det gjelder selve gjennomføringen av mesterskapet, har LOC gjennom en betydelig finansiering fra FIS en romslig økonomi. Her har vi i tillegg gjennom avtaleverk, og det eierskapet i LOC som Narvikfjellet Allmenn utøver på vår vegne, et ord med i laget når det gjelder prioriteringer og pengebruk. Den innflytelsen kommer vi til å benytte.
– Så vil det i tillegg være et skjæringspunkt mellom kommunen og LOC om rolle- og oppgavefordeling. Her skal vi selvfølgelig ta vår vertskapsrolle på aller høyeste alvor. Det vil også tjene innbyggerne og næringslivet vårt best, sier de to.