OPTIMISTER: Jürgen Tzschoppe og Bjørn Holsen fra Statkraft, samt Sverre Isak Bjørn fra Aker Horizons intervjues av Fritz Hansen fra Fremover. De tilkjennegir stor optimisme rundt mulighetene for det planlagte hydrogen- og ammoniakkanlegget i Bjerkvik.
Terje Næsje
Mandag slapp de katta ut av sekken, og tirsdag var de på plass i Narvik og Skoglund i Bjerkvik for å se nærmere på stedet hvor det etter planen skal utvikles og driftes verdensledende teknologi for produksjon av grønt hydrogen og ammoniakk.
Industrikjempen Aker har nå fått energikjempen Statkraft med på laget i ambisjonen om å utvikle et av Europas største produksjonsanlegg for grønt hydrogen og ammoniakk i Narvik. Det er de to selskapene selv enige om at er en strålende miks.
– Vi har et sterkt ønske, ikke bare om å bidra til det grønne skiftet, men å ta ledertrøya i arbeidet med å utvikle og å ta i bruk grønt hydrogen og ammoniakk. Med den kompetansen som vi sammen har, er det fullt mulig.
– Vi er veldig optimistiske, sier Sverre Isak Bjørn, utviklingsdirektør i Aker Horizons og Jürgen Tzschoppe, konserndirektør Nye energiløsninger i Statkraft.
STRATEGISK PLASSERT: Torkjell Lund fra Aker Narvik (i midten) kunne fortelle hvor strategisk godt plassert Narvik, og spesielt Bjerkvik, er med umiddelbar nærhet til Statnetts hovedlinje for strømforsyningen i Nord-Norge.
Terje Næsje
Aker Horizons storskala anlegg for grønn ammoniakk blir en spydspiss for selskapets satsing i Nord-Norge.
Statkraft, Europas største produsent av fornybar energi, er for sin del allerede i gang med ulike hydrogensatsinger flere steder i verden. Prosjektet i Narvik som de nå har gått inn i er imidlertid, uten sammenligning, det største.
På spørsmål om hvor verdifullt det er for hydrogen- og ammoniakksatsingen i Narvik at to av tungvekterne innen norsk industri og energi har funnet sammen, svarer de slik:
– Vi mener at det er fullt mulig å gjøre dette til en stor norsk industri med høy verdiskapning og betydelige ringvirkninger. Men det er en lang vei frem, og det krever både innsats og utholdenhet.
– At Aker og Statkraft, som to av lokomotivene i norsk industri og energi jobber sammen for å få dette til å skje, er en stor styrke, sier de to.
BLE INFORMERT: Den første av flere transformatorer som skal levere strøm til hydrogen- og ammoniakkproduksjonen i Skoglund er under ferdigstillelse. Trorkjell Lund fra Aker Narvik informerte om fremdriften.
Terje Næsje
Det at Aker og Statkraft nå samarbeider om å utvikle anlegget i Skoglund styrker fremdriftsplanen. Akkurat nå jobbes det med regulering av de aktuelle områdene for produksjon i Skoglund og utskipning fra Herjangen. Kommende sommer er målet å ha definert produksjonsløsninger, mens endelig investeringsbeslutning kan komme i 2025 en gang.
Produksjonen kan da være i gang i 2028. Da kan et anlegg på inntil 600 megawatt (MW). Det vil være et av de første storskala-anleggene for grønn ammoniakk i Europa, med en forventet produksjon på mellom 1000 og 1500 tonn per dag.
Selv om det hersker stor optimisme både i Aker og Statkraft, er begge tydelig på at det er utfordringer som må løses innen en endelig investeringsbeslutning kan tas om et par års tid.
Hydrogenproduksjon som sådan er ikke noe nytt fenomen. Det nye er at det skal være grønt.
Omtrent 96 prosent av alt hydrogen som produseres kommer fra kull, olje eller naturgass. Dette omtales som grått hydrogen. Denne er en rimelig produksjon, men som gir store utslipp av CO2.
Grønt hydrogen produseres ved elektrolyse av vann, og gir ingen utslipp av CO2. Dette er imidlertid en mer kostbar prosess.
KLART MÅL: – Vi jobber med én ting i sikte – å løse utfordringene våre og å ha produksjon i gang i 2028, sier Sverre Isak Bjørn i Aker Horizons.
Terje Næsje
– Det kommer til å bli dyrere å slippe ut CO2, det er en av de tingene som kommer til å bidra til å lukke kostnadsgapet mellom grønn og grå produksjon. I tillegg kommer vi ikke utenom at myndighetene i en periode må bidra med insentiver for å starte overgangen.
– Selv jobber vi med å optimalisere prosesser. Effektiv produksjon vil ha svært mye å si for de totale kostnadene, sier Sverre Isak Bjørn og Jürgen Tzschoppe. De to beskriver at det er et høyt antall mennesker og store ressurser som allerede er satt inn på å kunne realisere planene i Skoglund i Bjerkvik.
– Nå har vi også etablert en felles prosjektorganisasjon og felles styringskomite for dette prosjektet. Vi jobber med én ting i sikte – å løse utfordringene våre og å ha produksjon i gang i 2028, sier Sverre Isak Bjørn.
MØTTES: I tillegg til å ta industriområdet i Skoglund i Bjerkvik i øyesyn, benyttet Statkraft anledningen til å bli kjent med Narvik kommune sammen med Aker. Rådmann Lars Skjønnås presenterte mange muligheter – og noen utfordringer – som kommunen står overfor.
Terje Næsje
Tirsdagen ble ikke bare benyttet for å vise Statkraft hvilket prosjekt de nå har blitt en del av. Møter for å bli kjent med Narvik kommune var også en del av dette. Rådmann Lars Skjønnås er fornøyd med den ekstra tyngden som nå er tilført prosjektet gjennom Statkraft.
– Aker kjenner vi allerede godt fra før av, og å få møte Statkraft var veldig nyttig. De umiddelbare signalene vi sitter igjen med er veldig gode og lovende. Det brukes store ressurser på å lykkes her i Narvik.
– Narvik kommune har en visjon om å nå 30.000 innbyggere innen 2040. Det er ikke bare ambisiøst. Det er også nødvendig om vi skal utvikle gode tilbud til alle innbyggerne – i alle livsfaser. Vi har helt klart forventninger til at både Aker og Statkraft skal bidra til dette. Med det som bakteppe er også vi i Narvik kommune veldig optimistiske, sier Lars Skjønnås.
OPTIMIST: Rådmann Lars Skjønnås i Narvik kommune.
Terje Næsje