Slik er VM-arbeidet i Narvik organisert

I månedsskiftet februar og mars 2029 skal VM i alpint arrangeres i Narvik. Frem til den første løperen skal sette utfor i løypene i Fagernesfjellet er det mye som skal på plass. Hvem er det som har ansvar for hva i tiden som kommer?

Ordfører Rune Edvardsen - Klikk for stort bildeOrdfører Rune Edvardsen Terje Næsje

I bunnen for alt som skal skje ligger en avtale som er inngått mellom tre parter; det internasjonale skiforbundet FIS, Norges skiforbund NSF, og Narvik kommune.

Her har FIS rollen som oppdragsgiver og premissleverandør på den ene siden av bordet, mens Narvik kommune og Skiforbundet på den andre siden skal utføre.

Narvik kommune og Norges Skiforbund har formalisert sin gjennomføring av arrangementet i en lokal organisasjonskomité, LOC. Lokal betydning i Norge. Dette er organisert som et eget selskap der Skiforbundet eier 60 prosent og Narvikfjellet Allmenn eier 40 prosent.

Til gjennomføringen stiller FIS et ikke ubetydelig beløp til rådighet – 37,6 millioner sveitserfranc - som utgjør mellom 440 og 480 millioner norske kroner alt etter kronekursen.

Anlegget som VM 2029 skal arrangeres i eies av Narvikfjellet Allmenn. Det er her all infrastruktur som løypet og traséer, skitrekk, lys og snøproduksjon ligger. Dette anlegget må oppgraderes, budsjettert med 712 millioner kroner pr. i dag. 

Her har Staten gått inn med et betydelig beløp, 342 millioner kroner. I tillegg bidrar flere banker, samt de nordnorske fylkeskommunene og mange nordnorske kommuner til finansieringen. Narvikfjellet Allmenn jobber akkurat nå både med å definere hvilke utbyggingstiltak som skal prioriteres, samt med å få på plass sluttfinansieringen.

– Med denne organiseringen er ansvaret med å bygge ut for og gjennomføre VM plassert i to selvstendige aksjeselskaper, LOC og Narvikfellet Allmenn. Det er i disse to selskapene at de fleste pengestrømmene vil gå; Fra FIS til LOC, samt fra ulike eksterne aktører, slik som Staten, til Narvikfjellet Allmenn, sier ordfører Rune Edvardsen. 

Han forteller at tre forhold ligger fast:

  • Med tilskuddet fra FIS er LOC’s arbeid med selve gjennomføringen av VM i 2029 finansiert.
  • Narvikfjellet Allmenn må tilpasse sine investeringer til det de har finansiering til.
  • Det vil ikke gå noen pengestrøm fra Narvik kommune inn i disse to selskapene, verken driftsmidler eller investeringsmidler.

– Bortsett fra én forpliktelse som ligger i kommunens økonomiplan og som strekker seg mange år tilbake i tid. Narvik kommune har påtatt seg å bygge en kulvert i tilknytning til anlegget på 31,25 millioner kroner i 2027. Den har som primærformål å sikre at de som bruker fjellet til langrennski får de samme kvaliteter med hensyn til servicetilbud og parkering som de øvrige, samt for å sikre den alminnelige, frie ferdsel i området, forteller ordfører Rune Edvardsen.

Tråkkemaskin i Narvikfjellet - Klikk for stort bildeInvesteringene i tilknytning til VM i 2029 er det selskapet Narvikfjellet Allmenn som skal gjennomføre. Markus Eriksson/Visit Narvik

 

– Ingen andre forpliktelser?

– Jo, vi som kommune skal selvfølgelig være et godt vertskap, og det skal vi slett ikke ta lett på. Frem mot 2029 skal vi sette oss i stand til å ta imot alle de tilreisende på en god måte For å si det veldig forenklet skal vi sørge for at hele samfunnsmaskineriet i Narvik kommune er rigget på en slik måte at alt glir mest mulig knirkefritt med hensyn til at de som kommer hit skal få en god opplevelse.

– I dette ligger det selvfølgelig også at næringslivet i Narvik skal tjene penger, det skal oppleves artigere og bedre å være innbygger, og vi skal bruke dette som en mulighet til å skape befolkningsvekst. Akkurat det kommer vi til å bruke noen penger på. I budsjettet for inneværende år er det satt av 3 millioner kroner til dette arbeidet. Dette er penger som skal gi en større avkastning tilbake, sier ordfører Rune Edvardsen.

Et fjerde perspektiv – ut over at Narvikfjellet Allmenn skal bygge ut, LOC skal arrangere, og kommunen skal være vertskap – er at det skal skapes mest mulig varige verdier.

– Vi må være klar over at med dagens kronekurs blir LOC tilført nesten en halv milliard kroner fra det internasjonale skiforbundet. Videre skal det bygges ut i bakker, heiser, lys, tribuner, med mere for minimum 700 millioner. 

Til sammen snakker vi altså om rundt 1,2 milliarder. Det er mye penger, og hvordan disse blir brukt vil utgjøre en vesentlig forskjell. Som kommune ønsker vi selvfølgelig at det skal skapes varige verdier. Det satser vi på å få til gjennom et godt samarbeid med LOC og Narvikfjellet Allmenn, sier ordfører Rune Edvardsen.

Videre vet man jo at det jobbes med ikke mindre enn 3-4 hotellprosjekter, det er rimelig å anta at i alle fall to, kanskje tre av disse blir realisert før VM, dette utgjør samlet sett investeringer for hundrevis av millioner kroner, og er helt klart i kategorien varige verdier.

Han peker også på et siste, men svært viktig element:

– Vi må ikke glemme at en av grunnene til at Narvik ble norsk søker var at hele Nord-Norge stilte seg bak oss. I forbindelse med VM skal vi te oss på en slik måte at vi leverer tilbake. Norge og Nord-Norge skal oppleve at et VM i Narvik er noe som alle nyter godt av.