Nye UNN Narvik
Helt siden november i 2022, samme uke som helseministeren ga Helse Nord oppdraget med å gå igjennom sin egen funksjons- og oppgavefordeling, har Narvik kommune jobbet for å sikre akuttberedskapen ved sykehuset i Narvik.
– Dette har vært ekstremt ressurskrevende, både i tid og kostnader. Vi må nok anta at vi til nå har brukt mellom en og to millioner kroner på dette. Hva sluttsummen blir, vet vel ingen – annet enn at vi må stå løpet ut.
Kommunalsjef frem til årsskiftet, og nå seniorrådgiver i Narvik kommune, Ole Tobias Olsen har ledet arbeidet sammen med seniorrådgiver Kjetil Moe ved rådmannens stab. Sammen med seg har de hatt en bredt sammensatt arbeidsgruppe som løpende har møttes for å identifisere de riktige trådene å trekke i.
– Det gikk ikke mange timer fra helseministeren ristet i Helse Nord og til vi forstod at her måtte vi på ballen. Noen få dager senere satte vi ned forløperen til dagens arbeidsgruppe, og deretter har det gått slag i slag, sier Olsen og Moe.
De to peker på at det nå har vært jobbet sammenhengende i 14 måneder med dette, men at ikke alt arbeidet nødvendigvis har vært like synlig for absolutt alle.
– Det er sluttresultatet som teller. Og det er ikke alltid at det å skrike høyest er det som nytter mest. Vi har valgt en bevisst strategi om å fokusere på å skaffe fakta, og å formidle fakta. Vi har ikke tall på antall telefonsamtaler som er tatt, eposter som er sendt, og møter som er avholdt med sentrale beslutningstakere.
Ole Tobias Olsen og Kjetil Moe peker på at det var Narvik kommune med ordføreren i spissen som tok initiativ til at de berørte kommunene koordinerte seg i en tidlig fase. Det var Narvik kommune som fikk doblet kommunenes innflytelse i de ulike arbeidsgruppene som skulle foreslå endringer. Og det var Narvik kommunes representant som tok dissens i arbeidsgruppen som vil legge ned akuttfunksjonen i Narvik.
– Den massive opinionen som vi i dag ser mot planene om å legge ned den akuttberedskapen vi i dag kjenner, har Narvik kommune definitivt vært med på å etablere og forme. Foreløpig kulminerte det i et Helse Nord-styre som sist uke ikke ville sende Helse Nord-direktørens forslag ut på høring.
Ole Tobias Olsen, Ruben Kristensen, Kjetil Moe, Tina Denstad, Bjørn Bremer og Vegard Johan Lind-Jæger i møte i Helse- og sykehusgruppa.
Terje Næsje
Sist fredag var det duket for et nytt møte i arbeidsgruppen. Situasjonen er mer uoversiktlig enn kanskje noen gang tidligere. Helse Nord-direktøren har fått planen sin i retur. Helseministeren insisterer på at hun skal ha en plan innen en gitt dato i april. Samtidig er det varslet at deler av styret i Helse Nord skal skiftes ut.
Hva i all verden blir veien videre?
– En ting er sikkert. Ingen må la seg forlede til å tro at det som skjedde i Helse Nords styremøte var en seier. Det var en hump i veien. Helse Nord kommer ikke utenom å gjøre noe med måten helseforetaket drives på. Akkurat dét er det ikke mulig å komme utenom.
– Vår jobb blir fortsatt å vise at det minst effektive, minst lønnsomme, og definitivt det mest feilslåtte vil være å legge ned en velfungerende akuttberedskap i Narvik.
– Nå er vi kommet dit at vi vet at det er et soleklart flertall på Stortinget som vil opprettholde denne.
Utfordringen vår er at dette i utgangspunktet ikke skal til Stortinget for en avgjørelse. Dette er regjeringens bord. Derfor må vi opprettholde informasjonsstrømmen og presset. Sørger vi for at saken blir godt nok opplyst, skal det være mulig å nå frem med vårt syn, sier Ole Tobias Olsen og Kjetil Moe.
Ordfører Rune Edvardsen har det overordnede ansvaret for det arbeidet som nå pågår.
Han berømmer den innsatsen som gjøres for å berge akuttberedskapen.
– Arbeidsgruppen sitter på en bred administrativ og politisk kompetanse. I tillegg har samtlige partier i kommunestyret jobbet bredt opp mot egne politikere på storting og i regjering. Det er en usedvanlig kvalitet i det arbeidet som er gjort. Det har vært arbeidet faktabasert, og ikke følelsesbasert. Det har vært viktig, sier han.
Selv om ordføreren ikke selv har vært direkte med i arbeidsgruppen, har han vært løpende orientert om arbeidet her, og har koordinert sin egen innsats med denne.
Ordfører Rune Edvardsen på fakkeltog for UNN Narvik 30. november 2023.
– Målgruppen for meg har vært statsministeren, helseministeren, andre utvalgte statsråder og stortingspolitikere. Strategien har vært den samme – hele tiden. Fakta, fakta, fakta.
– Noen har tatt til orde for at jeg skulle melde meg ut av Arbeiderpartiet. Jeg har smakt på den tanken, men det ville vært regelrett skivebom. En utmeldelse ville bare ødelagt for den mulighetene jeg som ordfører for Arbeiderpartiet i Narvik har til å ringe og få møter med statsminister, ministre og partisekretær.
– Senest i helga hadde jeg lange samtaler med flere av disse, sier Edvardsen.
Han velger å være ved godt mot, og sier at han er nøktern optimist.
– Jeg skal ikke på noe vis gi noen falske forhåpninger, men i samtalene hører jeg at både helseminister og statsminister lytter oppriktig til det budskapet som vi i Narvik har. Det er viktig.
Han trekker også frem det store engasjementet som har kommet frem i hele lokalsamfunnet.
– Støttegruppas innsats, næringslivet, og alle andre, som for eksempel deltok i fakkeltoget, skal ha stor honnør. Dette skal vi klare sammen, sier han og berømmer også innsatsen til de lokale partiene i Narvik.
- - -
Helse- og sykehusgruppa i Narvik kommune består av:
Ole Tobias Olsen, seniorrådgiver
Kjetil Moe, seniorrådgiver
Vegard Johan Lind-Jæger, folkevalgt kommunestyrerepresentant for SV i Narvik
Tina Denstad, gruppeleder for Ap i Narvik kommunestyre
Bjørn Bremer, kommunes representant i Arbeidsgruppe 1 i Helse Nord
Geir Ketil Hansen, tidligere varaordfører og kommunestyrerepresentant for SV i Narvik
Ruben Kristensen, kommunepsykolog
Sverre Håkon Evju, overlege
Heidi Eriksen Laksaa, kommunalsjef