Narvikbarnehagen har forsket - Sammen mot mobbing

Narvikbarnehagen har siden 2023 vært med på et forskningsprosjekt og tiltaksprogram - Sammen mot mobbing. Resultatene er så gode at tiltakene blir ført videre i alle barnehagene våre.

Fra Ankeret kinosal på Aurora kino, da ansatte i Narvikbarnehagen hadde felles fagdag i forbindelse med forskningsprosjektet Sammen mot mobbing. - Klikk for stort bilde

Målet er å forebygge, avdekke og håndtere mobbing i barnehager, og øke positive handlinger mellom barn. Viktige fokusområder er voksenrollen, barnehagemiljøet, barns medvirkning og foreldresamarbeid.

Alle ansatte i kommunale og private barnehager i Narvik har deltatt i arbeidet. Vi har blant annet gjennomført fagdager, spørreundersøkelser og intern opplæring.

Det er Forskningsinstituttet Norce som står for forskningen, som nå blir lagt merke til nasjonalt. Barneombudet sentralt har blant annet fremhevet det systematiske arbeidet oppvekstsektoren gjør i Narvik.

Forskningsprosjektet varer ut året. Forskningsinstituttet Norce har utdannet instruktører i enhet for spesialpedagogiske tjenester, slik at vi kan sørge for systematikk, vedlikehold og implementering av tiltaksprogrammet også for fremtiden.

De seks instruktørene i tiltaksprogrammet, med salen i bakgrunnen. Fra Ankeret kinosal på Aurora kino, da ansatte i Narvikbarnehagen hadde felles fagdag i forbindelse med forskningsprosjektet Sammen mot mobbing. - Klikk for stort bildeDe seks instruktørene som skal fortsette tiltaksprogrammet: Gro Hoseth, Birgit Millerjord Homola, Oddrun Andreassen, Benedikte Pedersen, Inger Elin Overvåg og Elisabeth Hermansen.

– Alle barnehagene i Narvik har deltatt til nå, og resultatene er så gode at vi ønsker å bruke dette også i fremtiden, sier Torill M. Kufaas Karlsen. 

– Mye av suksessen har vært at alle som jobber i barnehagene deltar, og vi jobber sammen til det beste for barna, sier Torill M. Kufaas Karlsen, sektorleder barnehage i Narvik kommune.

– Vi har sett en betydelig reduksjon i det vi kaller negative handlinger hos barn. Det er normalt at barn har negative handlinger. Hvordan dette utvikler seg er anhenging av voksne som arbeider på en god autoritativ måte. Vi ønsker å øke positive handlinger, noe vi ser resultat av når alle ansatte får økt kunnskap og felles forståelse, sier Gro Hoseth, prosjektleder for tiltaksprogrammet i Narvikbarnehagen.

Noen av styrere i kommunale og private barnehager ved prosjektets oppstart.  Bildet er tatt utenfor rådhuset i Narvik, og viser kommunevåpenet i bakgrunnen. - Klikk for stort bilde

Resultatene fra forskningen vil presenteres i disse dager både nasjonalt og internasjonalt, men allerede underveis i programmet ser vi en betydelig nedgang i negative handlinger blant barn i Narvikbarnehagene.

Tiltaksprogrammet består av følgende deler:

  • mobilisere mot mobbing - felles språk, holdninger og verdier
  • rette blikket mot mobbing - observere
  • snakke med barn om positive og negative handlinger
  • lage avtale om felles regler med barna
  • konsekvente voksne følger opp avtale om reglene
  • styrke ressurser og kompetanse


Les mer om prosjektet her:

Sammen mot mobbing - Norce

Omtale av prosjektet hos Regionalt kunnskapssenter for barn og unge.

 

Prosjektleder i Narvik Gro Hoseth, Prosjektleder fra Norce Ingrid Kvestad, kommunalsjef Oppvekst Tommy Eide. Bildet er tatt utenfor rådhuset i Narvik, og viser kommunevåpenet i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeProsjektleder i Narvik Gro Hoseth, Prosjektleder fra Norce Ingrid Kvestad, kommunalsjef Oppvekst Tommy Eide.