Det er ingen konflikt mellom LKABs behov for å kunne utvikle seg i Narvik, og de planene som jernmalmprodusenten Kaunis Iron og stålprodusenten Stegra har for etablering av et pelletsverk i Framneslia i Narvik.
Det ble gruppelederne i Narvik kommunestyre informert om av LKAB torsdag. Sier kommunestyret ja til en avtale som man nå er i ferd med å sluttforhandle, er selskapet sikret arealer for en betydelig økt utskipning fra Narvik.
Til politikerne erkjente den svenske gruvegiganten at noen ytterligere industriplaner i Narvik – ut over økt utskipning – har de i dag ikke, og noe slikt vil trolig heller ikke komme på denne siden av 2040-tallet. Det nye produktet jernsvamp vil ikke komme til Narvik før om mange år. Frem til 2040 en gang vil det handle om pellets som hovedprodukt.
LKAB har i lang tid riktignok signalisert et ønske om å få hånd om hele Framneslia. I 2023 vedtok imidlertid Stortinget at Narvik kommune må legge til rette for flere ulike næringsaktører i det ettertraktede området.
LKABs juridiske rådgiver Trond Olsen og direktør for public affairs og eksterne relasjoner, Nicklas Johansson.
Terje Næsje
– Det er andre som har mer konkrete planer enn oss, erkjente også direktør for public affairs og eksterne relasjoner, Nicklas Johansson, da det i møtet ble spørsmål om LKAB fortsatt kunne være interessert i å skaffe seg hele det tidligere flyplassområdet i Framneslia. Men ja: LKAB er fortsatt interessert i å overta alt.
Ifølge rådmann Lars Skjønnås er Narvik kommune lojal til Stortingets vedtak. Det betyr at det har vært jobbet aktivt med å få nye aktører inn på Framneslia – samtidig med at Narvik kommune har ønsket å legge til rette for de konkrete behovene LKAB har.
Nå har dette kommet så langt at det i september ble klart at Narvik havn står i bresjen for å etablere Narvik Næringspark. Her skal det opparbeides arealer, kaier, veier og jernbaneforbindelse som kan håndtere industrietableringer, samt alliert mottak av forsvarsmateriell og forsyninger
Det forhandles med ulike industriaktører for etablering, og det er inngått intensjonsavtale med gruveselskapet Kaunis Iron og stålprodusenten Stegra om etablering av et pelletsverk på området. Denne industrisatsingen vil kreve et areal på 300 dekar og en investering på om lag 1 milliard euro.
Lars SkjønnåsMålet er å ha pelletsverket i drift i 2030. Dette skal ha en årlig produksjon på 6 millioner tonn – og gi et antall på 150 til 200 direkte arbeidsplasser, samt 400 indirekte jobber.
– Parallelt med dette har vi hatt en klar ambisjon om å legge til rette for at LKAB skal kunne utvikle seg videre i Narvik. Vi har i lang tid hatt diskusjon med LKAB for å kartlegge hva selskapets reelle behov er, og vi har nå kommet så langt at hovedtrekkene i en løsning er på plass. Vi håper å kunne presentere forslag til en endelig avtale for kommunestyret i desember, sier Lars Skjønnås.
Den tidligere flyplassen i Framneslia.
Kjetil Moe
LKABs juridiske rådgiver, Trond Olsen, kunne opplyse til de folkevalgte som deltok i torsdagens møte at den avtalen som nå er i ferd med å komme på plass innfrir LKABs konkrete arealbehov i Narvik og inkluderer den delen av den tidligere flyplassen i Framneslia som ligger nærmest dagens LKAB-anlegg. Disse arealene utgjør ingen konkurranse eller overlapp med det arealbehovet Kaunis Iron og Stegra har for et pelletsverk.
Arealene som LKAB får tilgang på vil gjøre det mulig å øke utskipningen over Narvik med 50 prosent. I dag skiper selskapet ut rundt 20 millioner tonn jernmalmsprodukter per år. Straks en godkjent avtale er på plass kommer LKAB til å sette i gang med reguleringsarbeidet.
LKAB kommer også til å samarbeide med Narvik kommune om å få til en styrking av Ofotbanen og Malmbanen – og LKAB skal også utrede om og i hvilken grad LKABs anlegg og arealer kan benyttes til alliert mottak.
Videre sikrer avtalen også noen arealbehov som LKAB har i Indre havn.
– Jeg er glad for at vi nå nærmer oss en avtale. Det er en del av Framneslia vi setter av til LKAB – området ved Framnesodden som ligger nærmest LKAB. Og som nevnt kommer ikke dette i konflikt med planene til Kaunis Iron og Stegra. I tillegg vil vi ha ledige arealer som også andre industriaktører kan etablere seg på, sier rådmann Lars Skjønnås.