Hverdagsrehabilitering fyller 10 år

De siste 10 årene har Narvik kommunes tilbud Hverdagsrehabilitering hjulpet rundt 1.000 personer med å mestre hverdagen etter sykdom, skade eller funksjonsfall.

Gruppebilde av teamet Hverdagsrehabilitering. Fra venstre til høyre: Åshild Kristiansen, sykepleier, Helene Smith, fysioterapeut, Susanne Palm, hjemmetrener og Siri Weie Søderblom, ergoterapeut og koordinator. - Klikk for stort bildeFra venstre til høyre: Åshild Kristiansen, sykepleier, Helene Smith, fysioterapeut, Susanne Palm, hjemmetrener og Siri Weie Søderblom, ergoterapeut og koordinator.

Flere eldre og demografiske utfordringer er ikke et nytt problem. Et av de vellykkede tiltakene i Narvik kommune feirer i år 10-årsjubileum.

Teamet startet opp som et prosjekt i 2014 og deltok i en nasjonal følgeforskning sammen med 38 andre kommuner. To år senere ble tilbudet vedtatt som en permanent del av driften i Narvik kommune. Målet er å tilby opptrening og tilrettelegging før behovet for mer omfattende tjenester oppstår.

Allerede før tilbudet startet, så vi en vekst i antall vedtak, både innen hjemmetjenesten og hos fysio- og ergoterapitjenesten i Narvik kommune.  Hverdagsrehabilitering var da en ny arbeidsmetode innen det kommunale helse- og omsorgstilbudet, for å utnytte ressursene best mulig, samtidig som vi sikrer et godt og tilpasset tjenestetilbud.

Mer informasjon, og lenke til søknadsskjema:

Hverdagsrehabilitering

Målgruppe

Hverdagsrehabilitering er et gratis tilbud til voksne over 18 år som ikke lengre mestrer sin hverdag som før. Det kan være etter sykdom og skade, eller som følge av et funksjonsfall over tid. Man bør kognitivt være i stand til å  formulere egne mål på hvilke aktiviteter i hverdagen de ønsker å trene på. 

Hvordan jobber vi?

Det tverrfaglige teamet består av fire ulike faggrupper; ergoterapeut, sykepleier, fysioterapeut, hjemmetrener/fagarbeider.

Vi har fokus på mestring av daglige gjøremål: 

  • Hvordan er en vanlig dag for deg?
  • Hva er viktig for deg? 
  • Hvilke aktiviteter er viktige i din hverdag?


Hverdagsrehabiliteringen foregår i personens hjem og nærmiljø, avhengig av hvilke aktiviteter man ønsker å trene på. 

Vi starter alltid vår oppfølging med et kartleggingsbesøk. Vi jobber sammen i en periode på inntil seks uker, men dette kan variere. Antall dager i uka varierer etter behov. 

Vi samarbeider ofte med pårørende, hjemmesykepleien og andre etter behov og ønske fra bruker. Vi har også dialog med fastlege. 

Etter endt oppfølging er målet at personen skal være i stand til å ivareta aktivitetene vi har trent på selvstendig. To måneder etter avslutning tar vi et oppfølgingsbesøk for å høre hvordan det går.

Brukerhistorier - Solveig og Bjørn

– Jeg satt bare her i stolen og strikket.

Det forteller Solveig Wang (80). Hun er en av rundt 100 personer som hvert år de siste ti årene har fått hjelp av Narvik kommunes Hverdagsrehabilitering.

– Jeg begynte å merke at jeg ble dårligere. Jeg hadde gitt bort alt av fiskestenger, og jeg hadde gitt opp bærplukking, sier Solveig.

Les hele Solveigs historie her:

– Jeg satt bare her i stolen og strikket - Solveig

Portrett av Solvei Wang, bruker av hverdagsrehabilitering. Bildet er tatt utendørs, med Ankenes og deler av Narvik halvøya i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeSolveig Wang.

– Dere har ikke gjort så mye. Det er jeg som har gjort jobben.

Det sier Bjørn Rønhaug med et stort smil. Etter sykdom ønsket han å komme tilbake til gammel aktivitet, men det var ikke lett. 

Han er en av ca 100 personer som hvert år de siste ti årene har fått hjelp av Narvik kommunes Hverdagsrehabiliteringsteam. I år feirer Narvik kommunes hverdagsrehabilitering ti år.

 – Det er jeg som har gjort jobben.

Portrett av Bjørn Rønhaug, bildet er tatt utendørs, med Fagernesfjellet og Oscarsborg i bakgrunnen. Bjørn holder en gåstav - Klikk for stort bildeBjørn Rønhaug