SAMINOR er en rekke lokale helse- og levekårsundersøkelser. De startet i 2003 og gjennomføres ca. hvert tiende år i områder med samisk, norsk og kvensk befolkning. Nå undersøker vi helsa til befolkningen for tredje gang og besøker utvalgte kommuner i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.
Hvordan foregår undersøkelsen?
Det er frivillig og gratis å delta og du får invitasjon til å delta i posten. Du fyller ut et spørreskjema som fulgte med invitasjonen og deretter møter du opp til en fysisk undersøkelse.
I den fysiske undersøkelsen måles blant annet høyde, vekt, blodtrykk, EKG, blodsukker, lungefunksjon og gripestyrke. Vi tar en blodprøve, urinprøve og hårprøve. Deltakere over 70 år inviteres også til test av balanse og hukommelse, konsentrasjon og oppmerksomhet
Undersøkelsen varer omtrent 40 minutter. Tilleggsundersøkelsen for de i alderen 70–79 år tar omtrent 30 minutter.
Hva skal det forskes på?
Informasjonen som samles inn kan brukes til å forske på for eksempel diabetes, hjerte- karsykdommer, tannhelse, kosthold, fysisk aktivitet og helsetjenestetilbud. Slik forskning er viktig fordi det kan si oss noe om våre helseutfordringer, for eksempel:
- hvilke helseplager vi har, hvem blir rammet og hvorfor
- hvordan i kan forebygge dårlig helse og sykdommer
- hvordan kan vi tilpasse helsetjenestene
Hva skjer med mine opplysninger?
Dine opplysninger lagres trygt, og alle ansatte har taushetsplikt. Undersøkelsen gjennomføres av Senter for samisk helseforskning ved UiT Norges arktiske universitet. Opplysninger og prøver blir behandlet uten navn og fødselsnummer. Det betyr at det er ikke mulig å identifisere deg i resultatene av studien. Informasjonen som blir samlet inn, blir brukt til helseforskning. Forskningsprosjekter som ønsker å bruke informasjon fra SAMINOR må søke om tilgang.