Futuristisk solcelledrevet minihus ankommer Narvik på verdensturné for å søke løsninger på klimaendringene!
Prototypen SolarButterfly er et solcelledrevet lite hus på hjul, som foldes ut og tar form som en enorm sommerfugl. Solcellene lader det elektriske kjøretøyet som sleper hengeren.
Farkosten ankommer rådhusplassen i Narvik 11. august 2022. Besøket er en del av dette futuristiske kjøretøyets verdensturné. Teamet på Solar Butterfly jakter på prosjekter, pionérer og innovatører som bidrar til å stoppe global oppvarming. De skal identifisere, registrere og publisere 1000 ulike løsninger på klimaendringene, og vil inspirere flere titalls millioner mennesker til å iverksette lignende handlinger.
SolarButterfly har store (80 m2) taksolpaneler som folder seg ut til gigantiske 'sommerfuglvinger' når hengeren er parkert. Underveis på reisen har hengeren systemer for oppsamling og rensing av regnvann, som kan varmes opp av solvarme. Når den parkerer i Narvik, vil SolarButterfly være åpen for publikum.
Besøkende vil få se det integrerte TV-studioet som er installert for å ta opp og promotere prosjekter som bidrar til løsninger på klimaendringene. Man vil også få se SolarButterflys ultramoderne bofasiliteter, med plass til fire personer på tur. Inventaret er konstruert med svært avanserte materialer, inkludert plastavfall samlet fra havet som er transformert gjennom en unik prosess.
SolarButterfly kommer nordfra ved ankomst Narvik, etter å ha besøkt bl.a. Nordkapp, Alta og Tromsø. Fra Narvik går turen videre til Fauske, Mo i Rana og Trondheim. Vi arbeider med å sette sammen et program for besøket i Narvik, der publikum skal få høre om ulike prosjekter innen bærekraft som pågår i Narvikregionen. Narviks musikalske stortalent Erik Mathias Munkli kommer for å spille noen av sine låter. Vi satser på et flott arrangement som passer for hele familien, unge og gamle.
Prosjektet er initiert av den sveitsiske miljøaktivisten Louis Palmer. For 15 år siden var han den første personen som reiste verden rundt i en solcelledrevet bil. SolarButterfly planlegger nå å besøke mange av de samme stedene i 90 land, for å vise frem hvordan de bidrar til en bærekraftig fremtid.
På verdensturneen besøker SolarButterfly mer enn 1000 prosjekter som fokuserer på å bremse klimaendringene. Under besøkene avholdes eventer med lokalbefolkning, skoler, politiske ledere og næringsliv. Prosjektet gjennomføres i ulike faser, som starter med 22 000 kilometer og 32 land i Europa. I henhold til den planlagte ruten vil SolarButterfly deretter besøke fem andre kontinenter. Målet er Paris 12. desember 2025, for å presentere løsningene på tiårsjubileet for klimaavtalen.
Etter Europa (mai til november 2022) vil SolarButterfly-reiseplanen og tidsrammen være:
1. Asia March - October 2023
2. Australia November – December 2023
3. North America March 2024 - August 2024.
4. South America August 2024 - November 2024.
5. Africa February 2025 - August 2025
6. Europe August 2025 – December 2025.
LONGi (verdens største solenergiselskap) er en nøkkelpartner for prosjektet. Deltagelse i prosjektet gir også LONGi en unik mulighet til å promotere sitt eget bidrag til grønn energitransformasjon og FNs bærekraftsmål. Det er en rekke andre selskaper som hjelper til med å finansiere SolarButterfly-prosjektet; Brugg, EnergieSchweiz, BKW, Verbund, myclimate, 3A Composites Core Materials, Geser Fahrzeugbau, Komax, Kyburz, Lucerne University of Applied Sciences and Arts, OPES Solutions, Schindler, 3A Composites Mobilitet, Trobolo, Lucerne Business Development, Maxon, Jim&Jim og Cosmiq Universe. Kostnadene for den fire år lange reisen og prosjektet vil bli dekket via crowdfunding, sponsorer og partnere underveis.