Folkeopplysningsprosjektet ¨Maten vår¨ er i gang!

Denne tirsdagen markerte starten på folkeopplysningprosjektet "Maten vår" ved Narvik bibliotek.

Anders Nordstad presenterer foredraget sitt:  ¨Det er maten vår for pokker!¨ - Klikk for stort bildeAnders Nordstad presenterer foredraget sitt: ¨Det er maten vår for pokker!¨ Ingjerd Leiros

¨Maten vår¨ er et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO - Norsk Institutt for Bioøkonomi, Scandic Narvik og Vegard Stormo, REKO-ringen, Narvik og omegn Hagelag, Narvik videregående skole - Restaurant og matfag, Sparebank 1 Nord-Norge - Samfunnsløftet og Narvik bibliotek.

Prosjektet består av åtte foredrag gjennom våren og høsten, som utforsker vår mat, hva den består av og viktigheten av en bærekraftig matindustri. Hovedmålet er å understreke verdien av matproduksjon basert på lokale ressurser og selvforsyning.

Anders Nordstad - matblogger og siviløkonom

Det første foredraget ble presentert tirsdag av den anerkjente matbloggeren og siviløkonomen Anders Nordstad, kjent for sin engasjerende formidling av matrelaterte temaer. Han er en sterk talsperson for distrikts- og norskprodusert mat, og vant i 2022 matprisen som årets formidler.

Tirsdagens arrangement på biblioteket trakk stor interesse fra innbyggerne i Narvik kommune. Vegard Stormo og Scandic imponerte deltakerne med lekre smaksprøver av lokale råvarer, presentert gjennom en flott video som tok publikum med på reisen fra fangst til tilberedning. Smaksprøven bestod av en annerledes taco-variant med blant annet røkt kveite og hjemmelaget tortilla-lefser. Gode smaker til stor fryd for publikum!

Vegard Stormo og Scandic Narvik stod for fristende smaksprøver under arrangementet. Smaksprøvene bestod av lokale råvarer.  - Klikk for stort bildeVegard Stormo og Scandic Narvik stod for fristende smaksprøver under arrangementet. Smaksprøvene bestod av lokale råvarer. Ingjerd Leiros

Anders Nordstad holdt et tankevekkende foredrag om norsk matpolitikk og dens påvirkning på forbrukerne. Han påpekte at dagens landbrukspolitikk har presset bøndene til å tilpasse seg en produksjonsmåte som ikke er ideell for norske forhold, noe som har ført til uheldige strukturendringer og sentralisering av næringen. Nordstad understreket også viktigheten av å bevare lokale, mindre landbruk.

-Vi må vise politikerne at vi blir litt forbanna! 


Anders Nordstad, med blant annet erfaring fra internasjonal matvarehandel, gir klart uttrykk for sin inngående forståelse av matindustrien. Han sammenligner den med andre handelsnæringer og beskriver den som et kynisk spill, på linje med aksjemarkedet. Nordstad stiller spørsmål ved hvorfor den norske matproduksjonen stadig blir mindre lønnsom for de som faktisk skaper verdien. Han påpeker at Norge ligger på bunnen når det gjelder selvforsyning, en realitet mange ikke er klar over.

Anders Nordstad startet foredraget med å lese en nyskrevet kronikk om norsk matproduksjon. - Klikk for stort bildeNordstad startet foredraget med å lese en nyskrevet kronikk om norsk matproduksjon. Ingjerd Leiros

Norsk landbrukspolitikk

Nordstad er kritisk til norsk landbrukspolitikk og hevder at den har presset norske bønder til å adoptere produksjonsmetoder som ikke er tilpasset landets særegenheter. Dette har ført til uheldige strukturendringer og sentralisering av en næring som er dårlig egnet for sentralisering.

"Er det nødvendig at hvert eneste landbruk skal være identisk?" spør han retorisk under foredraget. ¨En kan ikke bestemme selv hvor den gode matjorda er¨, sier han videre. 

Konsekvensene av norsk landbrukspolitikk inkluderer større, men færre gårdsanlegg, økte krav til maskinstørrelse og følgelig økt gjeld blant bøndene. Den økte sentraliseringen av landbruksdriften og nedleggelsen av mindre gårdsbruk resulterer i underutnyttelse av Norges naturlige ressurser. Nordstad mener det er unødvendig at situasjonen er slik, særlig med tanke på at norske jordbruksprodukter er av høy kvalitet internasjonalt sett.

Nordstad påpeker at dagens landbrukspolitikk begrenser mangfoldet av produkter og fører til dårligere utvalg til høye priser, noe som ikke gagner verken norske forbrukere eller norsk landbruk. - Klikk for stort bildeNordstad påpeker at dagens landbrukspolitikk begrenser mangfoldet av produkter og fører til dårligere utvalg til høye priser, noe som ikke gagner verken norske forbrukere eller norsk landbruk. Ingjerd Leiros

For å kompensere for mangelen på mangfold, importerer Norge matvarer som landets bønder i stor grad har kapasitet til å produsere selv. Dette er en praksis som Nordstad mener matvarekjedene drar nytte av, men som kunne vært unngått.

Prisen bestemmes av forbrukerne

Anders Nordstad understreker at det er forbrukernes betalingsvilje som i størst grad bestemmer prisene på matvarene. Han påpeker imidlertid at det er dagligvarekjedene og deres ledelse som høster gevinsten av prisøkningen, snarere enn at det reflekterer de faktiske produksjonskostnadene.

Det primære budskapet hans er derfor at dagligvareprisene ikke gjenspeiler de faktiske produksjonskostnadene. Dette resulterer i at forbrukere kjøper produkter av middels til dårlig kvalitet til priser som de har råd til, men med et relativt begrenset utvalg sammenlignet med andre land. Nordstad stiller seg spørrende til hvorfor Norge fører en slik landbrukspolitikk.

Han påpeker også den betydelige makten dagligvarekjedene har, da de har full kontroll over hvilke produkter som fylles på hyllene. 

Nordstad argumenterer for at den nåværende praksisen ikke er bærekraftig, verken for bøndene eller for forbrukerne. Antallet bønder minker, uten at lønnsomheten for de som fortsatt er i bransjen øker. Norge er nå på bunn når det gjelder egenproduksjon av mat, noe som Nordstad mener er spesielt uheldig gitt dagens verdensbilde.

-En annen ting er kunnskapen. Det er så viktig å ha et eget, lokalt landbruk slik at også denne kunnskapen går i arv. Jorda må kjennes, og vi må ta vare på den. - Klikk for stort bilde-En annen ting er kunnskapen. Det er så viktig å ha et eget, lokalt landbruk slik at også denne kunnskapen går i arv. Jorda må kjennes, og vi må ta vare på den. Ingjerd Leiros

 

Vi retter en stor takk til Anders Nordstad for hans betydningsfulle folkeopplysning og det tankevekkende foredraget han leverte!

Fortsettelsen av "Maten vår"

Tirsdagens foredrag markerer også starten på Bærekraftsuka ved Narvik bibliotek! Vi ser frem til det neste arrangementet i serien, som finner sted allerede mandag 15. april. Eva Narten Høberg fra NIBIO - Norsk Institutt for Bioøkonomi vil ta oss gjennom temaet bærekraftig mat, norsk matkultur og selvforsyning.

Vel møtt!