Effektivisering styrker ammoniakksatsing i Bjerkvik

At det grønne skiftet går sakte, frustrerer mange. Det utfordrer også realismen i enkelte industrisatsinger. I Bjerkvik går det imidlertid unna. Det nås nye milepæler, og målet om ammoniakkproduksjon i 2029 har styrket seg.

Asset director for Narvik Green Ammonia i Aker Horizons, Robert Marshall, prosjektdirektør Armand Breuer og kommersiell direktør Stein Nestvold - Klikk for stort bildeAsset director for Narvik Green Ammonia i Aker Horizons, Robert Marshall, prosjektdirektør Armand Breuer og kommersiell direktør Stein Nestvold Terje Næsje

Denne måneden har Aker Horizons både levert et oppdatert planforslag for Lallasletta ved Bjerkvik, samt inngått en omfattende avtale med et av Tysklands største energiselskap, VNG, om en årlig leveranse på 150.000 tonn ammoniakk. Dette er om lag halvparten av den planlagte produksjonen fra fabrikken på Lallasletta.

– Vi jobber ut fra at vi skal kunne starte produksjonen mot slutten av 2029. Prosjektet vårt blir mer modent for hver dag som går, sier Robert Marshall, asset director for Narvik Green Ammonia i Aker Horizons.

I forbindelse med overleveringen av det nye planforslaget for Lallasletta er Marshall på et aldri så lite førjulsbesøk i Narvik sammen med prosjektdirektør Armand Breuer og kommersiell direktør Stein Nestvold.

Presentasjon av det nye planforslaget for Lallasletta. - Klikk for stort bildePresentasjon av det nye planforslaget for Lallasletta. Terje Næsje

Utviklingen av ammoniakkfabrikken i Bjerkvik er snart inne i sitt tredje år. I det opprinnelige planforslaget var hydrogen- og ammoniakkproduksjonen lagt til Skoglund ved Kvanndalen, mens lager og utskiping skulle skje fra et anlegg på Lallasletta i Herjangen. De to områdene skulle forbindes gjennom en tunnel.

I det nye planforslaget er alt konsentrert til Lallasletta. Dette er med på å redusere kostnadene betydelig. Dette er viktig i det som i stor grad er et pionerprosjekt. 

Grønn ammoniakk produsert gjennom elektrolyse av vann er mer kostbart og blir følgelig dyrere å ta i bruk. Noe høyere pris er kundene villig til å betale for et produkt som har null CO2-utslipp og som dermed er vesentlig for det grønne skiftet, men det er alltid en grense. Derfor er alle grep som kutter kostnader viktig, sier Stein Nestvold.

VNG har nå tatt steget fra å «bare» ha en intensjonsavtale om kjøp, til en mer detaljert avtale som utgjør grunnlaget for en endelig kontrakt, både om pris, volum, varighet, og hvor ammoniakken skal leveres. Og i tillegg er det avtalt en fremdriftsplan for levering – det skal skje i løpet av 2029. Inngåelsen av denne avtalen er derfor en svært viktig milepæl for Narvik Green Ammonia.

Nå er det opp til Narvik-selskapet å levere.

– Det skal vi få til. Ved å samle alt på Lallasletta er kostnadene kuttet betydelig, og vi jobber hver dag med å optimalisere prosjektet ytterligere. Målet vårt er at ammoniakk levert fra Narvik skal være konkurransedyktig i hele verden, sier Rob Marshall. 

Avtalen med VNG som ble annonsert gjennom en børsmelding tidlig i desember, ble positivt mottatt i markedet.

At det grønne skiftet går tregere enn forventet kan paradoksalt nok ha styrket posisjonen til satsingen i Narvik.

– Utholdenhet lønner seg. Vi har jobbet målbevisst med å forbedre prosjektet hver eneste dag. Vi kutter kostnader, optimaliserer prosesser og skaffer oss partnere. Dette er krevende prosesser å stå i, og vi ser at flere andre aktører som har forsøkt på det samme som oss har falt fra underveis.

I tillegg til selve hydrogen- og ammoniakkproduksjonen på Lallasletta jobbes det også med å se på hvilke andre industrier og næringer som kan kobles på denne etableringen.

En forenklet illustrasjon over det mulige hydrogen-, ammoniakk- og utskipningsanlegget på Lallasletta i Herjangen. - Klikk for stort bildeEn forenklet illustrasjon over det mulige hydrogen-, ammoniakk- og utskipningsanlegget på Lallasletta i Herjangen. Aker Horizons/Narvik Green Ammonia

– Vi vil sitte igjen med betydelige mengder overskuddsvarme, samt store mengder oksygen. Dette ønsker vi å utnytte. Havbruk er en åpenbar mulighet, men vi har også dialog med andre aktører. Per i dag er det imidlertid for tidlig å si noe om hva som eventuelt kommer ut av dette, sier Robert Marshall.

Når det gjelder selve fremdriften for hydrogen- og ammoniakkfabrikken (grønn ammoniakk lages med utgangspunkt i hydrogen), viser Aker Horizons til den overordnede prosjektplanen, som tilsier at med produksjonsstart sent i 2029, så må byggearbeider ta til senest i løpet av 2027. I forkant av dette må det gjøres delbeslutninger både i løpet av 2025 og 2026.

Ellers er det tidligere omtalt at Aker Horizons bruker betydelige ressurser på utviklingen av fabrikkene og området som sådan. Et tosifret antall personer jobber daglig med prosjektet. 

Til Narvik kommune har Aker Horizons videre signalisert at de er åpne for at både Narvik havn og Forsvaret kan få tilgang på det kaianlegget som etableres for utskipning av ammoniakk.