Jeanette Steinmo er rådgiver i Futurum og blant oppgavene hennes er å skape aktivitet i Grunderhuset i Narvik
Terje Næsje
I midten av september fikk Narvik sitt første gründerhus. Etter bare en drøy måneds drift har et titalls personer funnet frem til fellesskapet som skal hjelpe etablerere til å lykkes med ambisjonene sine.
– Her er det folk hver eneste dag. De som får adgang kan komme og gå nesten som de vil. Det er kun på sen kveld og natt at det skal være stille her, sier Jeanette Steinmo, rådgiver i Narvik kommunes næringsutviklingsselskap Futurum.
Grunderhuset i OT-gården
Terje Næsje
I OT-gården, midt i Narvik sentrum, har de kommende etablererne fått en hel etasje til disposisjon. Kontorplasser, møterom og sosiale områder som inviterer til samarbeid og utveksling av ideer og erfaringer.
Fra første dag av har lokalene blitt tatt i bruk av både de som tenker på å bli gründere, de som har kommet seg frem til etableringsfasen, og de som allerede har et selskap, men som trenger drahjelp for å videreutvikle forretningsideen.
– Her tilbyr vi alt fra et fellesskap med andre i samme situasjon, til enkel rådgivning og veiledning – og temakvelder og foredrag. At vi på såpass kort tid har fått så mange brukere forteller oss at denne etableringen ikke kom en eneste dag for tidlig, sier Jeanette Steinmo.
At gründerhuset nå har sett dagens lys kommer som et resultat av et samarbeid mellom Fururum og huseieren Narvikgården. Sistnevnte stiller lokalene i OT-gården gratis til disposisjon, mens Futurum organiserer det hele og er vertskap for brukerne. I tillegg har Narvikregionen næringsforening vært en viktig bidragsyter som har hjulpet til med å finne samarbeidspartnere.
Jeanette Steinmo kan tilby et rikelig antall arbeids/kontorplasser i Grunderhuset i Narvik.
Terje Næsje
Jeanette Steinmo legger det hun kan av egen kontortid til lokalene.
– Det er viktig å være til stede. Det er alltid spørsmål om stort og smått, og har vi ikke svarene, så kan vi oftest hjelpe til med å finne ut av ting, forteller hun.
Brukerne av gründerhuset, eller gründere som sådan, er ingen ensartet gruppe.
– Her har vi alt fra elever i videregående skole og studenter til godt voksne – pensjonister i relativt ung alder som har gode ideer. Det er både mennesker som er helt i idefasen med sin forretningside, og vi har de som allerede har en bedrift som de ønsker å utvikle.
– Vi skiller ikke på om forretningsideen er noe høyteknologisk eller om det er ønske om å starte opp en frisørsalong eller en kiosk.
– De små og mellomstore bedriftene står for om lag halve verdiskapningen i Norge, og alle arbeidsplasser er verdifulle. Vi kobler de som ber om hjelp opp mot relevante deler av tiltaksapparatet, sier Jeanette Steinmo.
Hun forteller at kapasiteten i gründer på langt nær er sprengt med de rundt 10 brukerne de har i dag.
– Vi har på plass til flere, og det er bare å ta kontakt. Vi er her for å hjelpe, og da trenger vi å fange opp de som har et behov.
For å kunne bruke gründerhuset, blant annet med selvbetjent nøkkeltilgang via en app på telefonen, må man være medlem. Det løser man ved å fylle ut et søknadsskjema på Fururum sine hjemmesider.