Luftkvalitet i Norge er en tjeneste fra Miljødirektoratet som varsler luftkvaliteten i hele landet. Her kan du hver dag følge med på luftkvaliteten der du er og lese mer om kilder til luftforurensning og de nasjonale helserådene iht. luftkvalitet.
Nedenfor vises aktuelt luftforurensningsnivå i Narvik. Vær oppmerksom på at "Luftforurensning nå" er basert på en prognose, og ikke faktiske målinger. Ved oransje (moderat) forurensningsnivå vurderer og iverksetter vegmyndighet nødvendige tiltak. Ved rødt (høyt) forurensningsnivå iverksetter vegmyndighet tiltak. Vegmyndigheter er Narvik kommune v/Veg og park for de offentlige kommunale vegene og Statens Vegvesen for fylkes- og riksveger.
Les mer om tiltak for bedre lokal luftkvalitet.
Narvik kommune v/Miljørettet helsevern anbefaler, utover de nasjonale helserådene, at sårbare grupper ikke beveger seg i sentrum av Narvik ved oransje (moderat) forurensningsnivå. Ved forhøyede nivåer vil det sendes ut innbyggervarsling. Les mer om luftkvalitet og innbyggervarsling.
Nedenfor er varslet luftforurensning for Narvik de neste 2 dagene. Varsel hentet fra Luftkvalitet i Norge.
Tiltaksutredning for lokal luftkvalitet i Narvik kommune
I 2019 ble det utarbeidet en tiltaksutredning for lokal luftkvalitet i Narvik kommune. Det ble utredet hvilke kilder som bidrar mest til luftforurensning (svevestøv og NO2) i Narvik sentrum samt foreslått noen tiltak for å bedre på luftkvaliteten. I sammenfatningen kan man lese:
Veitrafikk er den viktigste kilden til utslipp av PM10 i Narvik sentrum. Luftsonekartet viser at E6 gjennom Narvik sentrum ligger i gul og rød sone. Enkelte veinære områder samt områdene utenfor tunnelmunningene ligger også i rød sone. Det samme gjelder LKABs anleggsområde. Oppvirvling av veistøv fører til forhøyede PM10-konsentrasjoner, noe som medfører at veitrafikk er den viktigste kilden til overskridelsene av sonegrensene.
(Gul og rød sone viser til grenseverdier i Retningslinje for behandling av luftkvalitet i arealplanleggingen, T-1520.)
Tiltak for å avbøte på problem med dårlig luftkvalitet på lang sikt som utredningen har sett på er blant annet tunnel som vil redusere biltrafikken gjennom sentrum, bedre tilrettelegging for gang og sykkel og redusert piggdekkbruk. På kort sikt har kommunen en beredskapsplan for tilfeller med overskridelser hvor det blir nødvendig med strakstiltak for å få ned støvnivåene.
Tiltaksutredning og luftsonekart