Besøkshjem og fosterhjem

Vi trenger lokale besøkshjem og lokale fosterhjem!

Vi trenger vanlige hjem som kan åpne dørene og ønske barn i en vanskelig situasjon velkommen. Til nå har fosterhjem blitt rekruttert på nasjonalt nivå, men fra 2022 organiseres dette også i hver enkelt kommune. Også besøkshjem rekrutteres i kommunen barnet bor i. 

Det betyr at mange av besøkshjemmene og fosterhjemmene som er tilgjengelig er på ulike steder i Norge, og det er ikke mange nok lokalt.

Det er behov for tilbud både over kortere tidsrom og lengre tidsrom.

Barneverntjenesten i Narvik kommune er tilgjengelig for en uforpliktende samtale om hva det innebærer å stille som enten besøkshjem eller fosterhjem.

Du kan enten ta kontakt direkte med oss, eller legge igjen navn og nummer i skjemaet under, så tar vi kontakt for å invitere til en prat over en kopp kaffe.

SKJEMA

Kontaktinformasjon besøkshjem og fosterhjem

Kontaktinformasjon

Kontakt Barneverntjenesten i Narvik, telefonnummer: 76 91 34 16  mandag - fredag fra kl. 08.00 - 15.30.

Hva er et besøkshjem?

Besøkshjem kan gi barn og unge andre opplevelser, avveksling, varme og trygghet.

Besøkshjem er et kommunalt hjelpetiltak for familier. Det kan være familier med med lite nettverk, familier som har dårlig økonomi, eller familier der barna trenger flere opplevelser og andre rollemodeller.  
Som besøkshjem er man ikke en erstatning for barnets hjem hos foreldrene, men tar imot et barn eller en ungdom én eller flere helger per måned, og kanskje noen ukedager.  Du får anledning til å fylle barns liv med gode opplevelser i dine egne trygge omgivelser. 

  • For å bli besøkshjem er det viktig at du/dere har en stabil livssituasjon
  • Det forventes at dere har innlevelse og forståelse for barns ulike behov og reaksjoner
  • Du trenger ingen formell utdannelse for å bli besøkshjem
  • Er villig til å inngå avtale for et avtalt tidsrom, minimum rundt 1 år

HVA SKAL TIL

  • For å bli fosterhjem og besøkshjem må dere godkjennes av barneverntjenesten.
  • Det er personlig egnethet som vektlegges ved godkjenning.
  • Det kan ikke være utfordringer som livskriser, rusproblemer eller psykiske problemer i fosterhjemmet/besøkshjemmet.  
  • Alle som jobber for barneverntjenesten må være fylt 18 år og fremlegge politiattest
  • Fosterforeldrene må levere helseattest

HVA TILBYR Narvik kommune

  • Veiledning gis regelmessig og ved behov  
  • Barneverntjenesten har en døgnbemannet akuttberedskap og kan ved behov kontaktes døgnet rundt
  • Oppdragstakere inngår avtale med barneverntjenesten om omfang og innhold i oppdraget, samt hvilken godtgjøring og øvrige økonomiske rammer som skal gjelde.
  • Barneverntjenesten i Narvik kommune  følger KS sine satser for fosterhjem og besøkshjem.
     

Hva er et fosterhjem?

Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som ikke kan bo hos foreldrene sine. Fosterforeldre samarbeider med barneverntjenesten i kommunen, og i de fleste tilfellene med barnets familie, om barnets behov og barnets fremtid.

Narvik og Evenes kommune har behov for trygge voksne som kan fungere som fosterhjem for barn i kortere eller lengre perioder. Dette kan være alt fra noen uker for et barn, mens det vil være aktuelt for en tidsramme på et halvt til ett/to år for andre barn, samt enda mer langvarig for barn i situasjoner hvor en på lang sikt har vurdert at barnet ikke kan bo hjemme.

For de hjemmene hvor det er aktuelt med plassering av kortere varighet, kan det være hensiktsmessig at familiene har anledning til å fungere som besøkshjem eller ressurser for familien på annen måte. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å engasjere hjem som "parallellhjem", hvor barnet bor 50 % fast hos biologiske foreldre, og 50 % i fosterhjem som et hjelpetiltak.

Det er nødvendig med god vandel og alminnelig god økonomi. Dere må ha tid og overskudd til å gi barnet et trygt og godt hjem i den perioden barnet bor hos dere.