Lenke til Narvik kommunes retningslinjer for skoleskyss med tilhørende matriser, opplæringslova, rundskriv og fylkeskommunens retningslinjer er tilgjengelig nederst på denne siden.
Alle søknader om skoleskyss gjøres i Visma Flyt skole, under søknader.
Søknadsfrist er 15. mars, i forkant av nytt skoleår. Foresatte må søke om skyss når eleven starter ved skolen.
skole.visma.com/narvik
Hvem har rett på skoleskyss?
Elever på 1. trinn har rett til gratis skoleskyss dersom de bor mer enn to kilometer fra skolen. Elever på 2. til 10. trinn har rett til gratis skyss dersom de bor mer enn fire kilometer fra skolen.
Skoleveien regnes som korteste strekning målt fra dør til dør, mellom skole og hjem.
Veien som måles skal være åpen for alminnelig ferdsel. Gang- og sykkelveier samt andre snarveier er å regne som skolevei.
Alle må regne med å gå til nærmeste holdeplass/kollektivtilbud. Fylkeskommunnen legger til grunn at funksjonsfriske elever i grunnskolen normalt kan gå følgendedistander mellom hjem og kollektivtilbud:
- 1.trinn: 1 km.
- 2.-7.trinn: 2 km.
- 8.-10.trinn: 2,5 km.
Avstandsgrenser for skyss
Elevar på 1. trinn har rett til gratis skyss dersom dei bur meir enn to kilometer frå skolen. Elevar på 2. til 10. trinn har rett til gratis skyss dersom dei bur meir enn fire kilometer frå skolen.
Slik fungerer skolekort
- For elever som allerede har skolekort vil dette bli omprogrammert til neste skoleår. NB! Dette gjelder også ved overgang til videregående skole.
- Kortet er gyldig til fra kl. 06:30 til kl. 18:00 på ettermiddagen på elevenes skoledager.
- Skolekortet skal kun benyttes til reiser mellom skole og hjem skoledager primært på oppsatte ruter til skoleskyss.
- Elever som bruker opp sine reiser før utløpet av skoleåret må selv bekoste reisen for antall dager som gjenstår.
- Misbruk av kortet og søknad om skyss på feilaktige opplysninger vil kunne føre til foresatte blir erstatningsansvarlige.
- Ved bussbytte vil overgangen gjelde i 60 minutter etter første skanning.
- Nye kort vil sendes til skolen til eller rett etter skolestart - disse leveres ut der. Det anbefales at man skaffer seg en kortholder/ jojo for feste denne til eks sekk.
- Har eleven hatt busskort tidligere i skoleløpet (eks i 1. klasse) vil ikke nytt kort bli utstedt, før foresatte har meldt busskortet mistet i foresattportalen.
- Mister dere busskortet meldes dette umiddelbart i foresattportalen under “søknad om skoleskyss, punkt 7”, og midlertidig skyssbevis vil bli sendt til foresatte og kontaktlærer og gjelde til nytt kort foreligger. Nytt busskort hentes etter avtale på Narvik rådhus for elever på Narvik ungdomsskole. Ellers sendes kortene til aktuell skole.
Skoleskyss til SFO - ikke mulig
Det er ikke mulig å få skyss til og fra SFO. De som har halv SFO-plass vil få innvilget halv skoleskyss.
Reisefølge og tilsyn
Elevar som får skyss til og frå skolen eller skolefritidsordninga, har rett til reisefølgje og tilsyn i ventetida før og etter opplæringa eller skolefritidsordninga dersom dei treng det.
Elever som flytter
Elever som flytter til annen skolekrets skal også normalt bytte skole. Dette gjelder flytting både innenfor og mellom kommuner.
Fylkeskommunen har ikke ansvar for skoleskyss dersom eleven ønsker, eller av sosiale årsaker er anbefalt å fortsette i sin gamle skole etter flytting, selv om dette skjer i løpet av året og er godkjent av kommunen(e). Dersom dette medfører økte skysskostnader skal kommunen dekke merutgiftene
Særlig farlig eller vanskelig skolevei
Elevar har rett til gratis skyss dersom ein del av vegen er særleg farleg eller vanskeleg.
Foresatte må søke hvert år med hensyn til “særlig farlig eller vanskelig skolevei”. Vinterskyss gjelder fra 15. oktober til 30.april. Dette gjelder uavhengig av avstand til skolen. Se også vedtatte kommunale matriser og retningslinjer.
Båttransport
Elevar som treng båttransport, har rett til slik transport gratis.
Dette gjelder uavhengig av avstand mellom skole og hjem.
Nedsatt funksjonsevne, skade eller sykdom
Elevar som treng skyss på grunn av nedsett funksjonsevne, skade eller sjukdom, har rett til gratis skyss til og frå skolen og skolefritidsordninga. Retten til skyss til og frå skolefritidsordninga gjeld ikkje i skoleferiane.
Gjelder uavhengig av hvor lang skoleveien er. Elever som antas å kunne følge ordinær skoleskyss tilbys dette, eventuelt med følge/tilsynsordning.
Elever med skade eller funksjonshemming skal søke om særskilt skyss. Skyssretten utløses av elevens medisinske tilstand. Det er sykemelding fra lege eller annen helsefaglig instans som har rett til å utstede sykemelding, som begrunner behovet for skyss.
Uttalelsen skal inneholde:
- begrunnelse for og beskrivelse av skyssbehovet (buss, privatbil, drosje),
- og for hvilken periode det vil være behov for slik skyss.
- Legeerklæring med ev. vedlegg kan ikke være eldre enn 3 måneder.
- Legeattester og annen dokumentasjon kan bli underlagt ytterligere vurdering av kompetent medisinsk personell.
- Søknader innvilges for en gitt periode.
- Ved varig behov for tilrettelagt skoleskyss, innvilges søknaden normalt for det tidsrom eleven skal få sin undervisning ved den aktuelle skolen.
- Ved bytte av skole eller flytting, skal ny søknad sendes til fylkeskommunen.
Eleven eller elevens foresatte er ansvarlige for at søknad om tilrettelagt skyss sendes til fylkeskommunen via skolen så snart man er klar over at det vil være behov for slik skyss. Skolen bestiller skyss i henhold til elevens timeplan. Det forutsettes samkjøring der det er mulig.
Delt bosted
Elevar som har fleire heimar, har rett til skyss til og frå kvar heim som oppfyller vilkåra for rett til skyss.
En elev har delt bosted når han/hun har en fast forutsigbar, planlagt og regelmessig fordeling av tiden hos hver av foreldrene. Det er ikke et krav om at barnet bor like mye i hvert av hjemmene.
Ved søknad om skoleskyss ved delt omsorg skal elevenes botid dokumenteres med egenerklæring signert av begge foreldrene. Hvis det blir endring i fastlagt samværsplan skal ny søknad sendes til skolen/kommunen. Behandlingstid ved ny søknad er minimum en kalendermåned fra søknad mottas av fylkeskommunen.
I de tilfeller hvor det allerede foreligger et etablert rutetilbud som eleven kan benytte til skoleskyss, kan det utvises fleksibilitet i samværsordninger og skyssmønster.
Endring av skyssopplegget for en kortere periode kan ikke påregnes. Det er ikke skyssrett for helgebesøk. Delt bopel må dokumenteres ved:
- Avtale/ egenerklæring undertegnet av begge foresatte
- Fordelingen av botid
Fylkeskommunen har ansvaret for å organisere skyss til begge bopeler når barnet har delt bopel og vilkårene ellers er til stede. Dersom det blir særdeles langt /uforsvarlig reisetid, eller særlig byrdefullt, kan fri skyss avslås av hensyn til barnet. Dette kan være aktuelt når barnet har bopel i to kommuner. Fylkeskommunen kan i spesielle tilfeller også vurdere kostnadene for skyssopplegget. Fylkeskommunen fatter i disse tilfellene vedtak.
Det eksisterende transport/ kollektivtilbudet skal i utgangspunktet benyttes. Drosjeskyss vurderes kun i enkelttilfeller.
Krav om forsvarlig skyss og rett til losji der skyss ikke er forsvarlig
Elevar har berre rett til skyss etter § 4-1 dersom dagleg skyss er forsvarleg.
Når fylkeskommunen skal vurdere om dagleg skyss er forsvarleg, skal det særleg leggjast vekt på alderen og funksjonsevna til eleven og kor lang og farleg skolevegen er. Det kan berre leggjast vekt på kostnader eller vanskar for fylkeskommunen dersom dei er ekstraordinære.
Er fylkeskommunen i tvil om dagleg skyss er forsvarleg, avgjer foreldra om eleven likevel skal skyssast.
Elevar som ikkje har rett til skyss fordi dagleg skyss ikkje er forsvarleg, har rett til losji. Elevane har også plikt til å la seg innlosjere om ikkje foreldra sørgjer for skyss og dekkjer kostnadene.
Kommunen skal sørgje for losji og ha tilsyn med innlosjerte elevar.
Private grunnskoler
Elever ved private grunnskoler som er godkjent av departementet og som mottar statsstøtte, får dekket skoleskyssen etter reglene som gjelder for tilsvarende offentlige skoler, forutsatt at skolen ligger innenfor elevens bostedskommune.
Dette vil dermed gjelde for Narvik Montessori. Foresatte bes ta kontakt direkte med skolen mht hvordan søke skoleskyss der.
For de som begynner på videregående skole
For de som begynner på videregående skole
Skoleskyss i Videregående håndteres av Nordland fylkeskommune og ikke Narvik kommune.
Elever som begynner på videregående skole som har rett til skyss må søke om dette på nett.
Elever som går fra 10. klasse over til videregående skole skal kunne bruke samme kort til neste skoleår forutsatt at de får innvilget skoleskyss på den nye skolen.
Elever i 10. klasse har fått tilsendt følgende informasjonsskriv:
Infoskriv - skoleskyss (PDF, 428 kB)
Klageadgang
Det kan klages på alle enkeltvedtak, uansett om søker har fått avslag eller fått innvilget søknad om skoleskyss.
Klagen på vedtaket må fremsettes skriftlig innen 3 uker fra det tidspunkt melding om vedtak er mottatt, til rektor som har gjort vedtaket.
Dersom rektor opprettholder sitt vedtak, sendes saken videre til oppvekstadministrasjonen/kommunen for videre håndtering. Dersom fylkeskommunen opprettholder sitt vedtak, kan klagen oversendes til Statsforvalteren i Nordland, som er endelig klageinstans.
----------------
Det er Nordland fylkeskommune som har ansvaret for organisering av skoleskyssen for elever i Narvikskolen. Narvik kommunes retningslinjer, med tilhørende matriser, ble vedtatt i sak 102/20 i Narvik kommunestyre 18. juni 2020.
Narvik kommunes vedtatte retningslinjer for skoleskyss (PDF, 371 kB)
Matriser for trygg skolevei - Narvik kommune (PDF, 129 kB)
Kapittel 4, §§ 4-1, 4-2 og 4-3 i Lov om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa
Retten til skoleskyss beskrives også nærmere i rundskrivet “Rett til skyss UDIR-2-2019”
Retningslinjer for skoleskyss for grunn- og videregående skoler i Nordland (PDF, 503 kB)