Barnehagen jobber innenfor satsingsområdene sosial kompetanse, friluftsliv, språk, tekst og kommunikasjon. Vi er godkjent som en helsefremmende barnehage.
Vår pedagogiske arbeidsredskap for sosial kompetanse heter ”Steg For Steg”. Programmet har fokus på å øve på ferdigheter som empati, problemløsning og mestring av sinne i sosiale sammenhenger. Vi ønsker å bygge på det positive barna gjør i stedet for å fokusere på det negative.
Mange av de ansatte har kurs i samspillmetoden dialog. Metoden bevisstgjør personalet på de sider av samspillet med barna som er viktig å legge vekt på. Samspillmetoden baserer seg på syv prinsipper:
- Vis at du bryr deg om barnet
- Juster deg til barnet
- Snakk positivt om det barnet gjør eller er opptatt av
- Gi ros og anerkjennelse
- Felles fokus
- Gi mening til barnas opplevelser
- Sett positive grenser
Barnehagen har skogen som nærmeste nabo og bruker den aktivt i det daglige. Hver avdeling har sitt eget referanseområde som de ofte benytter som utgangspunkt for ulike aktiviteter og turer. Hyttebygging, klatring i trær og lek i vann er aktiviteter som er populære. Undring over de ulike årstidene og særegenhetene de har, er også sentralt.
Barnehagen er ofte i fjæra for å utforske de mulighetene et slikt område gir for undring og opplevelser. Krabber, skjell, og spennende ting man finner i fjære er utgangspunkt for lek og sosialt samspill, positive opplevelser mellom barn og voksne.
Vi vektlegger arbeid med språk, tekst og kommunikasjon i vårt daglige arbeid. Barnehagen har språksprellgrupper. Her leser vi bøker og koser oss med en stille stund i vårt eget lille bibliotek, samtidig som vi ofte er innom biblioteket i byen. Barnehagen kan og bruker IT aktivt i arbeidet med språkutvikling.
Tegn-til-tale skal brukes som en understøtting i språkutviklingen i avdelingene. Dette løses ulikt, men vi ønsker at det skal brukes aktivt for å være med på å gi en ekstra støtte i utviklingen av språkforståelsen og språket til ungene. Vi jobber også med begrepsforståelse i avdelingene og i førskoleklubben.
Samarbeidet mellom barnehagen og de foresatte er en viktig del av det å skape en god barnehage. Vi i Emmenes barnehage forsøker å bestrebe oss på dette gjennom en god dialog med dere som foresatte. Dette er et viktig trivselspunkt for oss alle i barnehagehverdagen og vi håper derfor at vi sammen skal klare dette til det beste for ungene i barnehagen.
Enhetsleder ved Emmenes barnehage: Sissel Nordgård